Proč Zázračný živý plot v některých případech neroste?

Proč zázračný živý plot v některých případech neroste tak rychle, jako máme zveřejněno na webové stránce?

I když se tento problém týká asi jen 2% našich klientů, musíme o něm psát.
Nemůžete zapomínat na to, že hovoříme o rostlině! Hodnoty růstu zveřejněné na stránce platí při optimálních podmínkách a při dodržení technologie pěstování.

Které faktory ovlivňují rychlost růstu?
  1. termín výsadby
  2.  sluneční záření
  3. dostatek vody
  4. dostatek živin v půdě
  5. technologie výsadby, péče v průběhu růstu

 

Podívejme se na tyto faktory jednotlivě:

 
Termín výsadby:

Optimální roční růst dosahují rostliny vysazené na podzim nebo brzy na jaře. Nejlépe v měsíci březnu.
Naše technologie umožní dodání sazenic až do konce května, ale rostliny vysazené v tomto měsíci prostě nemohou do října vyrůst na 120 až 180 cm. Ty dva 2 měsíce jim prostě chybí. Ale v příštím roce své zpoždění doběhnou.

Sluneční záření:

Tyto rostliny milují slunce. Pokud je vysadíte do stínu, budou jen živořit. Na ukázku je tady fotka mých rostlin.

proc-zivy-plot-neroste

Vpravo vidíte 6 letý živý plot pravidelně střižený. Nalevo, ti malí trpaslíci, jsou tříleté sazenice, které se nevyvíjejí téměř vůbec. Mohu je zalévat, mohu je hnojit. Prostě nerostou, protože jsou zastíněné. Přitom jsou to ty samé rostliny jako vedle. V takovém případě bohužel nemůžete nic udělat.


Dostatek vody:

Pro intenzivní růst potřebuje rostlina velké množství vody. Pokud je suché období, doporučujeme rostliny zalévát každý druhý den nebo si pořídit kapkové zavlažování. V suché půdě rostlina neroste. Dbejte proto na dostatečné zavlažování.


Dostatek živin v půdě:

Ačkoliv Zázračný živý plot není náročná rostlina, není jedno, do jaké půdy ji vysadíte. Sazenice můžete vysadit i do písku, udrží se. Bude růst, ale bude růst pomalu. Obecně platí, že Zázračný živý plot roste i v půdě, kde se ostatní rostliny ani neuchytí. Ale při takových podmínkách není možné očekávat roční růst 120 cm!

Při nekvalitní půdě při výsadbě namíchejte do půdy kvalitní kompost v poměru 1/1 a nezapomeňte ani na pravidelné přihnojování rostlin během prvních tří let. Hnojit můžete umělým hnojivem formou zálivky u kořenů nebo postřikem na listy.

Problémem může být i kyselá půda. V takových případech růst bude pomalý, dokud kořeny nepřerostou kyselou vrstvu a nedostanou se k lepší půdě.


Technologie výsadby, péče v průběhu růstu:

První chybu můžete udělat už při sázení. Pokud pro rostliny nevytvoříte pořádné bahno, ale sázíte jen do mokré půdy, kolem kořenové soustavy se mohou tvořit vzduchové mezery. Při takových podmínkách pak rostliny nedokážou růst, jen trpí. Při výsadbě proto dbejte na to, abyste sázeli vysloveně do bahna.

Častou chybou našich zákazníků je zanedbání prvního zkrácení rostliny. První zkrácení je důležité z toho důvodu, že díky tomuto střihu jsou nastartovány skryté, spící pupeny, ze kterých se pak vytvoří první dolní větve. Pokud po vysazení nezastříhneme rostlinu na 10 -15 centimetrů, bude se chovat jako strom. V dolní části nevypustí větve a v prvním roce soustředí své síly na růst kořenové soustavy. Výsledkem budou ošklivé, řídké malé rostliny s pár lístečky.

Pokud máte tento problém, nikdy není pozdě ozdravný řez provést! A v jaké výši? Záleží jen na Vás.

Podobní obsah

Digitální zahradník Honza

Digitální zahradník Honza Na této webové stránce najdete Honzu 1.0, digitálního zahradníka, kterého jsme naučili informace, které se objevují na stránce zazracny-plot.cz Současně s ním

Ing.Jaroslav Zdvořák - ukázka rostlinek

Kdy rychlost škodí … 2 videá na dnes

Určitě největší výhodou zázračný plotu je rychlost jeho růstu. Ale, někdy je důležité, abychom byli trpělivý a trošku přibrzdily. Určitě se mnou souhlasíte, že málokdy

Živý plot, výsadba na podzim 2007

Do kdy můžeme sázet živé ploty?

Aktuálním podzimní otázkou je, do kdy bude vhodné počasí na sázení živých plotů. Pro námi prodávané zázračný živý plot, Arónie a jedlý živý plot stejně

Ze zázračným živým plotem máme jen ty nejlepší zkušenosti.

Všude ho doporučujeme.

Opravdu trvalo jen 2 roky, než dosáhl 2 metrové výšky. Navíc je proti našemu očekávání krásně hustý.

Petra Dvořáčková, Doksany

 

Dobrý den, právě jsem od Vás obdržel objednané keře, rád bych Vám strašně poděkoval za naprostou profesionalitu, perfektní komunikaci a péči o zákazníka.

Velmi často a dlouho nakupuji po internetu, ale s tak dokonalou prací jsem se ještě nesetkal!

Na základě těchto zkušeností budu Váš obchod všem doporučovat. A pokud budu někdy potřebovat keře, tak se zcela jistě obrátím na Vás. Ještě jednou moc děkuji.

Igor K.