Ozdravný řez zázračného plotu – jen pro silné povahy

Pozor, jen pro silné povahy! V tomto příspěvku totiž ukážu jak můžete jedním špatným rozhodnutím zdánlivě znehodnotit šestiletý živý plot.

Na prvním obrázku vidíte fotku živého plotu z října 2013. Je krásný, hustý, svou funkci plní na sto procent.

Problémem byla výška živého plotu. Jelikož já osobně mám obě ruce levé, náš plot stříhá vždy manželka. Tento plot už dosáhl výše 180 centimetrů a stříhání bylo těžké. Padlo rozhodnutí, je třeba zkrátit!

Další obrázky ukazují stav z konce února 2014. Jelikož přece jsem silnější já, toto zkrácení bylo mým úkolem.

Červená čára ukazuje výšku, kde jsem rostliny uřízl. Cca. 50 centimetrů.

Po zkrácení výšky jsem usoudil, že živý plot je příliš široký. Přišla tedy druhá fáze, uříznutí i šířky plotu. Pokud máte živý plot víte, že listy jsou pouze na vnějších koncích větví. Vnitřní část živého plotu, kde nedosáhne slunce, časem uschne. To se stává zejména tehdy, pokud máte velmi široký živý plot, což v našem případě bylo 110-120 centimetrů.

Takže, po ukončení práce mě čekala hotová pohroma. Na pohled ošklivý, řídký suchý živý plot.


Tyto fotky jsou už z 31. března 2014. Krásně vidíte, že zázračný plot se vzbudil a začíná vypouštět nové větve i z těch nejhlubších míst. Tímto způsobem za pár týdnů získám ještě hustší a krásnější živý plot jako před zkrácením.

Zde je pár fotek ze 7. dubna. Nové výhonky mají již místy 7-10 centimetrů.

Venku na ulici, kde jsem živý plot nestříhal, jsou již rostliny v plné kráse, tady v zahradě na to ještě musím pár týdnů počkat.

Drastické zkrácení na jaře má tu nevýhodu, že živý plot potřebuje pár extra týdnů na zotavení.


Samozřejmě později ještě přidám pár dalších fotek.

Fotky z 30. dubna 2014:

Podobní obsah

Digitální zahradník Honza

Digitální zahradník Honza Na této webové stránce najdete Honzu 1.0, digitálního zahradníka, kterého jsme naučili informace, které se objevují na stránce zazracny-plot.cz Současně s ním

Ing.Jaroslav Zdvořák - ukázka rostlinek

Kdy rychlost škodí … 2 videá na dnes

Určitě největší výhodou zázračný plotu je rychlost jeho růstu. Ale, někdy je důležité, abychom byli trpělivý a trošku přibrzdily. Určitě se mnou souhlasíte, že málokdy

Živý plot, výsadba na podzim 2007

Do kdy můžeme sázet živé ploty?

Aktuálním podzimní otázkou je, do kdy bude vhodné počasí na sázení živých plotů. Pro námi prodávané zázračný živý plot, Arónie a jedlý živý plot stejně

Ze zázračným živým plotem máme jen ty nejlepší zkušenosti.

Všude ho doporučujeme.

Opravdu trvalo jen 2 roky, než dosáhl 2 metrové výšky. Navíc je proti našemu očekávání krásně hustý.

Petra Dvořáčková, Doksany

 

Dobrý den, právě jsem od Vás obdržel objednané keře, rád bych Vám strašně poděkoval za naprostou profesionalitu, perfektní komunikaci a péči o zákazníka.

Velmi často a dlouho nakupuji po internetu, ale s tak dokonalou prací jsem se ještě nesetkal!

Na základě těchto zkušeností budu Váš obchod všem doporučovat. A pokud budu někdy potřebovat keře, tak se zcela jistě obrátím na Vás. Ještě jednou moc děkuji.

Igor K.