Jarní práce se živým plotem

Jarní práce se živým plotem
První zkrácení po výsadbe

Pokud jste Váš živý plot vysadili v loňském roce na podzim, tento víkend věnujte prvnímu zkrácení vašich rostlin.

Jako sazenice jste dostali 60 až 120 centimetrové sazenice živého plotu. Tyto rostliny je třeba nyní bezpodmínečně odříznout 12-15 centimetrů nad zemí! Jen tak zajistíte aby rostliny ze skrytých pupenů vypustili nové větve začaly rozvětvovat odspodu.

Toto zkrácení platí pro dodané jednoleté sazenice zázračného i jedlého živého plotu.

Pokud jste si u nás objednali a vysadili zázračný plot druhé generace, dostali jste od nás sazenice již ve zkrácené podobě.

Přesto i při těchto rostlinách doporučuji uštípnout horní 2 centimetry ze sazenic. Samozřejmě v případě, že vám z půdy vyčnívají déle než 15 centimetrové sazenice, zkraťte je na doporučenou velikost 12-15 centimetrů.

V případě, že jste rostliny objednáte a sázíte na jaře, toto zkrácení třeba provést ihned, nebo druhý den po výsadbě.

Takhle vypadají dodané jednoleté sazenice na podzim

A takto je třeba zkrátit

Ze skrytých pupenů vyrůstají nové větve. Výhonky rostou od zeme.

Ozdravný řez

Nyní je vhodný čas provést i ozdravný řez zázračného živého plotu. V případě, že jste zanedbali v prvním roce výsadby první zkrácení a Váš živý plot je zespodu řídký, nyní můžete jeho vzhled napravit.

I víceletý živý plot můžete v tomto období drasticky zkrátit na 20-40 centimetrů, aby vypustil nové větve a zahustil se.

Přesná výška řezu záleží od toho, jak vypadá spodní část živého plotu. Pokud zůstaly jen holé paličky bez bočních větví, řez můžete provést i 15 centimetrů od země.

Rostlina nyní už má vyvinutou silnou a hustou kořenovou soustavu, díky čemuž začne růst nevídaným tempem. Samozřejmě v takových případech nezapomeňte na přidání živin do půdy – doporučuji DAMISOL formou zálivky.

Po ozdravném řezu dbejte na správnou techniku tvarování a zahušťování.

Tvarování udržovaných živých plotů

Na tvarování 2 – 3 -letých živých plotů je nejvhodnějším obdobím jaro. První tvarování doporučuji provést právě teď. Tento řez jednak podpoří růst nových výhonků, jednak v případě tvrdé zimy (trvale 25 až 35 stupňů pod nulou ) odstraní omrzlé – odumřelé konečky slabších větví.

Nyní musíte vytvořit základní formu živého plotu, co budete po celý rok udržovat.

Pokud například chcete mít na podzim 180 centimetrů vysoký a 80 centimetrů široký plot, první jarní tvarování proveďte tak, abyste jako základ získali 160-170 centimetrů vysoký a 65-70 centimetrů široký plot.

Další tvarování proveďte podle potřeby nebo podle chuti. Já doporučuji tvarování provést nejpozději tehdy, jestliže nové větve dorostou do velikosti 30-50 centimetrů. Tehdy jejich zkraťte tak, aby nový tvar byl o 3-5 centimetrů vyšší a širší než základ. To znamená, že vždy nechte na rostlině 3 až 5 centimetrů dlouhou část z nejnovějších výhonků.

Podobní obsah

Ing.Jaroslav Zdvořák - ukázka rostlinek

Kdy rychlost škodí … 2 videá na dnes

Určitě největší výhodou zázračný plotu je rychlost jeho růstu. Ale, někdy je důležité, abychom byli trpělivý a trošku přibrzdily. Určitě se mnou souhlasíte, že málokdy

Živý plot, výsadba na podzim 2007

Do kdy můžeme sázet živé ploty?

Aktuálním podzimní otázkou je, do kdy bude vhodné počasí na sázení živých plotů. Pro námi prodávané zázračný živý plot, Arónie a jedlý živý plot stejně

Ze zázračným živým plotem máme jen ty nejlepší zkušenosti.

Všude ho doporučujeme.

Opravdu trvalo jen 2 roky, než dosáhl 2 metrové výšky. Navíc je proti našemu očekávání krásně hustý.

Petra Dvořáčková, Doksany

 

Dobrý den, právě jsem od Vás obdržel objednané keře, rád bych Vám strašně poděkoval za naprostou profesionalitu, perfektní komunikaci a péči o zákazníka.

Velmi často a dlouho nakupuji po internetu, ale s tak dokonalou prací jsem se ještě nesetkal!

Na základě těchto zkušeností budu Váš obchod všem doporučovat. A pokud budu někdy potřebovat keře, tak se zcela jistě obrátím na Vás. Ještě jednou moc děkuji.

Igor K.